BRUSSEL- De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA) biedt vanaf 31 oktober, dankzij een partnership met Etihad Airways, drie maal per week een vlucht aan van Abu Dhabi naar Toronto (en omgekeerd), via Brussel. Dat hebben beide luchtvaartmaatschappijen vandaag officieel bekendgemaakt.
Etihad, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, staat in voor het operationeel luik van de verbinding. Zowel SNBA als Etihad bieden tickets aan voor de vlucht Abu Dhabi-Brussel. Op de lijn Brussel-Toronto heeft SNBA de exclusieve rechten om tickets aan te bieden.

,,Eindelijk kan de luchthaven van Zaventem een nieuwe lange afstandsverbinding aanbieden'', zei Geert Sciot van SNBA. De Belgische maatschappij wil de volgende jaren nog meer dergelijke partnerschappen aangaan en kijkt daarvoor vooral naar Azië. Voor Etihad is dit het eerste partnerschap. Totnutoe deed de maatschappij 17 bestemmingen aan. Tegen 2010 zouden dat er 70 moeten zijn.

,,Etihad heeft momenteel nog geen verkeersrechten voor Canada en daarom kan alleen SNBA op dat traject zitjes verkopen'', verduidelijkte David Lyssens, alliantiemanager bij SNBA. ,,Het toestel dat de verbinding zal maken is er wel eentje van Etihad.''

De nieuwe verbinding moet, naast zakenmensen en toeristen, ook transitpassagiers aantrekken. ,,We verwachten dat vijftig tot zestig procent van de reizigers transitpassagier is'', aldus Ian Fergusson-Brown van Etihad. Dat betekent dat Abu Dhabi, Brussel of Toronto geldt als tussenstop en niet als eindpunt van de reis. Daarnaast haalde Fergusson-Brown de diamantsector en de bouwsector aan als belangrijke handelssectoren die België en de VAE binden en reizigers kunnen opleveren.

Etihad is een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die een bestelling plaatsten voor de A380, het nieuwste vliegtuig van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.