Britse politie identificeert twee daders 21/7
Muktar Said Ibrahim (r.) en Yasin Hassan Omar.
LONDEN - De Britse politie heeft vanmiddag de identiteit bekendgemaakt van twee vermoedelijke daders van de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen. Scotland Yard heeft bovendien nog twee vermoedelijke daders gearresteerd, waarmee het aantal arrestanten op vijf staat.
De eerste dader, 27 jaar oud, werd geïdentificeerd als Mokhtar Saïd Ibrahim of Mokhtar Mohammed Saïd. Hij heeft gepoogd een bom tot ontploffing te brengen in autobus nr 26, zo preciseerde Peter Clarke, hoofd van de sectie antiterrorisme van Scotland Yard tijdens een persconferentie.

De tweede dader, 24 jaar oud, heet Yacine Hassan Omar. De politie denkt dat hij de pleger was van de aanslag in Warren Street.

De politie arresteerde vandaag overigens nog twee mannen in verband met de mislukte aanslagen, waarmee het aantal arrestanten op vijf komt. Clarke bevestigde anderzijds dat in een Londens park een achtergelaten vijfde bom is gevonden van hetzelfde type als de tuigen die gebruikt werden in de metrotreinen en de bus. Het tuig is onschadelijk gemaakt.

Mogelijk bereidde een vijfde terrorist een aanslag voor, maar voerde die niet uit, aldus verschillende Britse kranten.

Uit vrees voor nieuwe aanslagen heeft de Londende politie volgens de pers nog meer scherpschutters in burger de straat opgestuurd. Scotland Yard maakt zich grote zorgen dat de vier voortvluchtige bommenleggers van afgelopen donderdag opnieuw kunnen toeslaan. Daarom verkeert de politie in de hoogste alarmfase.

De Britse zender BBC ten slotte meldt dat Jean Charles de Menezes, de Braziliaan die werd gedood door een politieagent die dacht met een terrorist te maken te hebben, geen geldig visum had. Mogelijk verklaart dat waarom hij wegliep toen een inspecteur hem maande te blijven staan.

De 27-jarige elektricien beschikte over een studentenvisum waarmee hij slechts enkele uren per dag kon werken, zo preciseert de BBC. De familie van het slachtoffer, die van plan is een klacht in te dienen tegen de politie, heeft deze informatie ontkend. Volgens de BBC werd de man niet met vijf kogels omgebracht, zoals eerder werd aangenomen, maar met acht (zeven in het hoofd en een in de schouder(.