BAGDAD - Bij twee nieuwe zelfmoordaanslagen met autobommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag naast de daders veertien mensen omgekomen en bijna dertig gewond geraakt. Dat hebben regeringsfunctionarissen en ziekenhuismedewerkers meegedeeld.
De eerste aanslag vond kort na zonsopkomst plaats bij een controlepost nabij het Sadeer-hotel, dat vaker doelwit is geweest van aanslagen. Volgens het ministerie van Defensie vielen daar twaalf doden en achttien gewonden, voornamelijk bewakingspersoneel van het hotel en burgers.

De tweede aanslag werd ongeveer drie uur later gepleegd bij een voormalig paleis van Saddam Hoessein, dat nu in gebruik is bij de politieleiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Twee politiecommando’s kwamen om en tien anderen raakten gewond.

Een aanslag met langs de weg verborgen explosieven niet ver van Samarra, ten noorden van Bagdad, heeft bovendien het leven gekost aan een Amerikaanse militair. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt, zonder verdere details te geven. Volgens een telling van het persbureau Associated Press zijn sinds het begin van de oorlog in 2003 1.777 Amerikaanse militairen gesneuveld in Irak.