Egyptische politie zoekt verdachten in bergdorp
Foto: rtr
SJARM EL-SJEIKH - De Egyptische politie heeft vandaag een berggebied doorzocht op zes kilometer van de hotels van Sharm el-Sheik, waar afgelopen weekeinde drie aanslagen werden gepleegd. Zij handelde op basis van een tip dat verscheidene onbekende mannen daarheen zouden zijn gevlucht.
De nationaliteit van de gezochte mannen was niet bekend en het is onduidelijk of er een verband is met de zes Pakistanen naar wie de politie eerder zei op zoek te zijn. Eerder vandaag werden foto’s verspreid van de zes, die kennelijk al enkele dagen voor de aanslagen uit het zicht verdwenen. De foto’s zijn afkomstig uit de paspoorten die de mannen in het hotel waar zij logeerden, hadden achtergelaten. Volgens een verslaggever van AP leken alle mannen twintigers.

Omdat de Britse politie na de aanslagen in Londen ook zoekt naar Pakistanen zou een betrokkenheid van Pakistanen in Egypte kunnen wijzen op een internationaal complot. Maar volgens een functionaris van de Pakistaanse ambassade in Caïro hebben de Egyptische autoriteiten niet gezegd dat zij de zes Pakistanen verdenken van de aanslagen, alleen dat zij hen niet kunnen vinden. De woordvoerder zei dat veel Pakistanen via Egypte naar Europa proberen te komen om daar werk te vinden.

De Pakistaanse president, Pervez Musharraf, zei vandaag voorts dat de aanslagen in Egypte, Londen of waar dan ook niet vanuit Pakistan kunnen zijn georganiseerd, omdat het Pakistaanse leger de bevelsstructuur en het communicatiesysteem van Al-Qaeda heeft uitgeschakeld. Hooguit in het grensgebied bij Afghanistan zijn nog verspreide groepjes van Al-Qaeda actief, zei Musharraf.

De regering maakte bovendien het ontslag bekend van de hoogste veiligheidsfunctionarissen van de provincies Noord- en Zuid-Sinaï. De politie heeft in het kader van het onderzoek naar de aanslagen meer dan zeventig mensen opgepakt en volgt verschillende sporen, waaronder mogelijke Palestijnse betrokkenheid of een verband met eerdere aanslagen in de Egyptische badplaatsen Taba en Ras al-Shitan. Er wordt gezocht naar drie daders die de explosies mogelijk hebben overleefd. Ook de stoffelijke resten van de zelfmoordterrorist die met een auto vol explosieven bij het Ghazala Gardens Hotel naar binnen reed worden aan DNA-onderzoek onderworpen.

Een van de twee groepen die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist, de tot nu toe onbekende Heilige Strijders van Egypte, heeft in een maandag op internet verschenen verklaring met een 'totale oorlog' gedreigd als ,,joden en christenen'' niet binnen zestig dagen uit Egypte verdwijnen. De Arabisch verklaring, die was ondertekend door een zekere Hamoudi al-Masri, wemelde van de grammaticale fouten.

De andere groep die de aanslagen claimt, de Abdullah Azzam Brigades, is een aan Al-Qaeda gelieerde organisatie die zich ook verantwoordelijk had gesteld voor de eerdere aanslagen.

Volgens de tellingen van plaatselijke ziekenhuizen hebben de in de nacht van vrijdag op zaterdag gepleegde aanslagen aan 88 mensen het leven gekost en zijn 119 mensen gewond geraakt. Het ministerie van volksgezondheid stelt het aantal doden op 64. Het officiële dodental is lager omdat een deel van de menselijke resten nog niet is geïdentificeerd, zeiden ziekenhuiswoordvoerders.