LONDEN - Ongeveer 85 procent van de Britten vindt dat er een verband is tussen de deelname van hun land aan de oorlog in Irak en de aanslagen van 7 en 21 juli in Londen. Dat blijkt uit een peiling die vandaag wordt gepubliceerd.
De oorlog is de belangrijkste oorzaak volgens 23 procent van de personen, die werden bevraagd voor de krant Daily Mirror en de zender ITV. Volgens 62 procent is de oorlog een van de factoren die hebben bijgedragen tot de aanslagen. Maar 12 procent vindt dat het Iraakse conflict geen duidelijke oorzaak voor de explosies is.

De Britse premier, Tony Blair, verwerpt elk verband tussen de oorlog in Irak en de aanslagen. Hij ziet er een gemakkelijk voorwendsel in dat door de terroristen wordt gebruikt voor hun ,,perverse logica''.

Het protocol ,,schieten om te doden om te beschermen'' dat gehanteerd wordt door de Britse politie om het risico op zelfmoordaanslagen te voorkomen, keurt 71 procent van de Britten goed, ondanks de tragische moord op een onschuldige Braziliaan door inspecteurs in burger op 22 juli.

De enquête werd afgenomen van 22 tot 24 juli bij 1.671 personen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig