Afzettingsprocedure tegen Arroyo gestart
Foto: belga/afp
MANILLA - Op de Filipijnen is de parlementaire oppositie vanmorgen een procedure tot afzetting gestart tegen president Gloria Arroyo. Ze wordt beschuldigd van corruptie en verkiezingsfraude. In haar jaarlijkse beleidsverklaring drong Arroyo aan op een wijziging van de grondwet.
In de procedure komt onder meer ter sprake dat Arroyo na de presidentsverkiezingen vorig jaar contact heeft opgenomen met een lid van de kiescommissie terwijl het tellen van de stemmen in volle gang was. Verder worden zij en haar familie beschuldigd van corruptie.

Overschakeling op een parlementair systeem waarin de zittende regering door de volksvertegenwoordiging naar huis kan worden gestuurd zou de stabiliteit vergroten en de politieke verdeeldheid onder de Filipijnse bevolking verminderen, zei ze.

Arroyo ging in haar toespraak niet direct in op de beschuldigingen van verkiezingsfraude en corruptie die tegen haar zijn geuit. De oppositie in het parlement is daarover een procedure begonnen die kan leiden tot haar afzetting. De indieners betichten de president ervan door ,,leugens en bedrog'' aan de macht te zijn gekomen.

Als de beschuldigingen door ten minste 79 van de 236 leden van het Huis van Afgevaardigden worden overgenomen, wordt de aanklacht voor een impeachment-proces doorgestuurd naar de Senaat. De oppositie heeft gedreigd een volksopstand te ontketenen als de medestanders van Arroyo, die een ruime meerderheid hebben in het lagerhuis, de aanklacht tegenhouden of afzwakken.

Door dergelijke 'volksrevoluties' zijn al twee voorgangers van Arroyo ten val gebracht. Arroyo ontkent de beschuldigingen en zegt bereid te zijn een proces te ondergaan om haar naam te zuiveren.

Betoging

De voormalige veiligheidsadviseur van Arroyo, Roilo Gomez, zei dat de president met haar pleidooi voor een grondwetswijziging punten wil scoren bij parlementsleden, wier invloed onder een parlementair systeem flink zou toenemen. Volgens Gomez is het ook bedoeld om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen van verkiezingsmanipulatie. Een grondwetswijziging kan voor Arroyo ook een elegante uitweg bieden uit de crisis, die een schaduw werpt op de bijna vijf jaar die nog van haar ambtstermijn zijn overgebleven. Als de grondwetswijziging na een rerendum wordt goedgekeurd, zullen vrijwel zeker nieuwe verkiezingen volgen.

Ongeveer 20.000 betogers verzamelden zich maandag voor het Huis van Afgevaardigden in Quezon City om tegen Arroyo te demonstreren. In de buurt verzamelden zich ook ongeveer vijfduizend aanhangers van de president. Politie en leger zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht om ordeverstoringen in de kiem te smoren. Alle belangrijke toegangswegen naar het parlementsgebouw waren afgesloten en rondom het gebouw waren afzettingen van stalen containers, betonblokken en prikkeldraad opgericht. Bij de hoofdingang stond een pantserwagen opgesteld en in de buurt werden verscheidene pelotons anti-oproereenheden achter de hand gehouden.