In de eerste kilometers dreigde Simeoni het feestje van Armstrong nochtans te vergallen door onmiddellijk te demarreren. Na 8km stelde US Postal orde op zaken, maar was de Italiaan nog niet getemperd. Met Parijs in zicht demarreerde hij nog enkele keren. Veel leverde het allemaal niet op, al zal hij er zeker in geslaagd zijn om Armstrong te prikkelen.
Het enige waarvoor nog moest gestreden worden in deze slotetappe was de groene trui. McEwen won de eerste tussensprint, Hushovd de tweede. Alles zou dus beslist worden op de meet.
Op de Champs Elysées slaagden tien renners erin om weg te rijden van het peloton. In de kopgroep waren veel ploegen vertegenwoordigd, daarbij was echter niemand van Crédit Agricole, de ploeg van Hushovd. Voor McEwen had Axel Merckx zich een plaatsje veroverd bij de leiders. Op 9 kilometer van de finish waren de tien er echter aan voor de moeite. Het bleef nog demarrages regenen maar niemand geraakte nog echt weg.
Record voor Armstrong
Armstrong (US Postal) behaalde in Parijs voor de zesde keer op rij de eindzege van de Ronde van Frankrijk, en hij is daarmee de absolute recordhouder. Hij heeft nu één eindzege meer dan onze landgenoot Eddy Merckx, de Spanjaard Miguel Indurain en de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault.
Naast Armstrong op het podium van de Tour 2004 namen de Duitser Andreas Klöden en de Italiaan Ivan Basso plaats. De bolletjestrui ging naar de Fransman Richard Virenque (Quick Step-Davitamon), de groene trui naar Robbie McEwen en de witte trui van het jongerenklassement naar de Rus Vladimir Karpets (Illes Balears). Het Duitse T-Mobile won het ploegenklassement.