KOEWEIT - De Koeweitse politie heeft documenten onderschept waaruit blijkt dat er een plan in de maak is om de Iraakse premier Iyad Allawi bij zijn eerstvolgende bezoek aan Koeweit te vermoorden. Het plan zou worden uitgevoerd op 2 augustus, de dag waarop Koeweit de veertiende verjaardag van de Iraakse invasie in het land herdenkt.
De documenten werden onderschept bij ,,raids die de voorbije dagen werden uitgevoerd om verdachte personenen te vinden'', aldus een anonieme bron bij de politie.

De documenten hebben het ook over aanvalsplannen tegen konvooien (van de multinationale troepenmacht) die vanuit Koeweit naar Irak trekken of uit Irak terugkeren.

Allawi begon op 19 juli aan een rondreis door verschillende Arabische landen. De reis duurt ongeveer twee weken. Hij bezocht al Jordanië, Egypte en Syrië. Zondag kwam Allawi aan in Libanon, waar hij drie dagen zal blijven. Vervolgens reist hij door naar Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

De Koeweitse autoriteiten beschuldigden zaterdag twee Koeweiti’s van een ,,aanslag op de staatsveiligheid''. Ze verspreidden ook een opsporingsbericht met foto’s van de verdachten. Een van de twee verdachten is de woordvoerder van een Koeweitse NGO die zich inzet voor de slachtoffers van marteling en willekeurige opsluiting.

Begin juli maakte de krant al-Siyassah bekend dat Washington Koeweit had gewaarschuwd voor negen verdachte Koeweiti’s. Zij zouden banden onderhouden met het terreurnetwerk al-Qaeda en betrokken zijn bij anti-Amerikaanse aanslagen in Irak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in