BAGDAD - Amerikaanse en Iraakse troepen hebben zondagmorgen dertien Iraakse opstandelingen gedood bij een operatie in een regio ten noordoosten van Bagdad waar veel verzet wordt gepleegd tegen de buitenlandse troepen.
De strijd brak uit nadat Amerikaanse soldaten en leden van de Iraakse Nationale Garde Buhriz, even ten zuiden van Baqouba, waren binnengevallen om palmboomgaarden te doorzoeken en een vermoedelijke basis voor aanvallen op de buitenlandse en Iraakse strijdkrachten te vernielen. Iraakse opstandelingen begonnen de Iraakse militairen te bestoken met geweervuur. Later openden zij mortiervuur, waarop de Amerikanen ook mortieren inzetten.

Buhriz, een voormalig bolwerk van Saddam Hoessein, is al eerder het toneel geweest van confrontaties tussen het Amerikaanse leger en Iraakse opstandelingen.

Eerder zondag maakte het Amerikaanse leger bekend in het oosten van Irak vijftien leden van een vermoedelijke terreurcel te hebben aangehouden. De arrestaties werden verricht bij Mandali, honderd kilometer ten oosten van Bagdad bij de Iraanse grens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in