BRUSSEL - Muziek verzacht niet alleen de zeden, het maakt ons ook slimmer. Tenminste, wanneer we er jong genoeg aan beginnen. Dat schrijft de Sunday Telegraph, die zich baseert op nieuw wetenschappelijk onderzoek uit Canada.
Al in 1994 publiceerden vorsers een studie over het ’Mozart effect’ waaruit bleek dat mensen beter in staat waren vraagstukken op te lossen terwijl ze luisterden naar muziek van die componist. Nu hebben researchers aan de universiteit van Toronto ontdekt dat kinderen die zelf muziek maken betere IQ-cijfers kunnen voorleggen dan leeftijdsgenoten met andere vormen van vrije tijdsbestededing.

De vorsers verdeelden jeugdige proefkonijnen in drie groepen: één die een instrument leerde bespelen, één die zangles kreeg en één die toneellessen volgde. Alle drie de groepen, zo bleek, vertoonden na enkele maanden betere IQ-cijfers dan peuters die in hun vrije tijd niet creatief bezig waren, maar er was nog een tweede verschil: het IQ van zesjarigen die een instrument kunnen bespelen of zangles volgden lag bijna 3 punten hoger dan dat van de andere toneelklas. Volgens psychologieprofessor Glenn Schlentenberg, die het onderzoek leidde, komt dat vooral door de verschillende manieren waarop muzikale inspanningen de intelligentie verbeteren (van het leren van akkoorden tot het onthouden van toonladders en intervallen).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in