BAGDAD - Een man die onder de verdreven Iraakse president Saddam Hoessein een regionale bestuursfunctie bekleedde is zondagmorgen samen met zijn zoon in Bagdad doodgeschoten, heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Verdere details ontbreken nog.
Het slachtoffer, Khaled Dawoud, reed met zijn zoon door een zuidelijke buitenwijk toen vanuit een passerende auto het vuur op hen werd geopend. De aanvallers zijn ontkomen. Dawoud stond onder Saddam aan het hoofd van de wijk Nahyia van Bagdad.

Aan de westelijke rand van de Iraakse hoofdstad zoekt het Amerikaanse leger naar de oorzaak van een explosie die zich daar rond 06.00 uur voordeed bij een snelweg. Er zijn vooralsnog geen berichten over slachtoffers of schade.

Nachtelijke schietpartijen in de noordelijke stad Kirkuk hebben het leven gekost aan vijf personen, onder wie een Koerdische vrouw en haar twee zoons. Volgens politiewoordvoerder Sarhad Qadir zijn de aanvallen gepleegd door een met het vorige regime verbonden bende die haat wil zaaien tussen de Koerdische en Arabische inwoners van de stad. De andere slachtoffers waren een Iraakse politieagent en en lid van een militie van de Patriottische Unie van Koerdistan.

In het noorden van Irak zijn zaterdag twee Amerikaanse militairen gewond geraakt toen een bom tot ontploffing werd gebracht naast een konvooi olietankwagens dat door soldaten werd begeleid. Een van de twee overleed enkele uren later. Hij is de 904de Amerikaanse militair die sinds het begin van de oorlog in Irak is omgekomen.

Bij een bomaanslag op een ander door militairen begeleid konvooi, in het westen van Bagdad, raakte zaterdag een aannemer gewond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in