BRUSSEL - Er studeren te weinig apothekers af. Daardoor komen vooral in stedelijke agglomeraties steeds meer apotheken leeg te staan. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
Volgens Dirk Broeckx, secretaris-generaal van de Algemene Pharmaceutische Bond, moeten jongeren die straks werkzekerheid willen, apothekersstudies aanvangen. Al in het voorlaatste jaar van hun opleiding, krijgen studenten jobaanbiedingen.

Er is zowel een tekort aan titularissen, die zelfstandig een apotheek leiden, als aan adjunct-apothekers. Er is ook een tekort aan vervangers. Uittredende apothekers vinden amper nog opvolgers, waardoor steeds meer apotheken komen leeg te staan. Als die trend zich de komende jaren doorzet, aldus de bond, is de kans groot dat er lange afstanden zullen moeten worden afgelegd om een apotheek te vinden.

Broeckx ziet drie redenen voor het tekort: het beroep heeft geen aantrekkelijk imago, de hoge overnameprijs van een apotheek (al daalt die prijs nu) en meer vrouwelijke apothekers, die als ze kinderen krijgen vaak van de arbeidsmarkt verdwijnen. Broeckx schat dat 2.000 van de 12.000 apothekers uit het beroep is gestapt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in