BRUSSEL - Autoverdeler Cardoen stopt met de verkoop van de Brilliance. De goedkope Chinese limousine voldoet niet aan de Duitse NCAP crashtest, en het bedrijf heeft daarom beslist de auto niet langer in België te verkopen.
Er zou vooral een veiligheidsrisico zijn bij een zijdelingse aanrijding. De auto beschikt niet over zijdelingse airbags.

De Brilliance doorstond wel de officiële ECE-crashtest. Wettelijk is er dus geen reden de auto niet te verkopen, benadrukt Cardoen.

De bijkomende NCAP-crashtest vindt echter pas plaats als de auto vrij te koop is op de markt. De fabrikant was ervan uitgegaan dat de Brilliance 2 à 3 sterren zou halen. Uiteindelijk kreeg hij slechts 1,5 ster. Cardoen voegt er aan toe dat de Chrysler Voyager onlangs hetzelfde resultaat in de NCAP-crashtest haalde, 'en die wordt nog altijd verkocht.'

De reeds verkochte modellen zullen worden teruggenomen. Cardoen wil hiermee 'een krachtig signaal geven aan de Chinese auto-industrie'. Enkel als er nieuwe Brilliance modellen komen die veel beter scoren in de NCAP-crashtest, zal Cardoen de invoer hervatten.

Bekijk de crashtest

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig