BRUSSEL - CD&V is niet gekant tegen het voorstel van premier Guy Verhofstadt om de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling te herzien, zodat straffen voor zware misdrijven voor minstens tweederde moeten worden uitgezeten.
Maar de oppositiepartij vindt dat de regering er in eerste instantie voor moet zorgen dat de straffen uitgevoerd worden en dat er voldoende gevangeniscapaciteit is.

"CD&V is niet tegen, maar paars en paarsgroen hebben nagelaten om te investeren in extra gevangeniscapaciteit en de uitbreiding van de alternatieve straffen blijft achterwege", zegt CD&V-kamerlid en jusititiespecialist Tony Van Parys. Hij wijst erop dat de nieuwe gevangenis in Hasselt beslist is door toenmalig justitieminster Stefaan De Clerck (CD&V, toen nog CVP).

Omwille van het gebrek aan capaciteit worden vandaag de straffen tot 6 maanden niet uitgevoerd en wordt er slechts een klein aantal van de straffen tot 3 jaar uitgevoerd, zegt CD&V.

"De eerste minister moet er in eerste instantie voor zorgen dat straffen uitgevoerd worden en investeren in voldoende capaciteit. Elk voorstel dat betrekking heeft op het verlengen of verzwaren van straffen is ongeloofwaardig als er niet dringend werk gemaakt wordt van extra opvangcapaciteit en uitbreiding van de alternatieve straffen", zegt Van Parys.

De sp.a is bereid te praten over het aanpassen van de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling voor zware misdrijven. "We staan open voor de discussie, maar dat punt ligt in het parlement niet zo gemakkelijk. Maar we zijn niet tegen", zegt voorzitter Johan Vande Lanotte. Een concreet voorstel willen de socialisten nog niet doen.

Het Vlaams Belang noemt het voorstel van premier Verhofstadt om voor zware misdrijven de vervroegde vrijlating pas mogelijk te maken na bijvoorbeeld twee derde van hun straf "hypocriet". "Amper drie maand geleden heeft de paarse meerderheid de wet Lejeune drastisch versoepeld", zegt de oppositiepartij.

Door de goedgekeurde hervorming komt de voorwaardelijke invrijheidsstelling in handen van strafuitvoeringsrechtbanken. Volgens Vlaams Belang zullen deze de vrijlating veel moeilijker kunnen tegenhouden dan de commissies voor voorwaardelijke invrijheidsstelling vandaag.

"Dat uitgerekend de eerste minister nu de indruk wekt dat hij het debat wil heropenen over de wet-Lejeune, roept de grootste vragen op over diens toerekeningsvatbaarheid", zeggen de kamerleden Bart Laeremans en Gerolf Annemans in een mededeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in