De vzw Zinloos Geweld vindt dat meer geld en middelen niet volstaan om incidenten als gisteren in Antwerpen te vermijden. Dat zegt de vereniging in een reactie op de dood van een 54-jarige man die op de bus werd aangevallen.
,, In een eerste reactie vragen verschillende instanties meer geld en middelen. Dat is één oplossing. Bewustmaking dat agressie, geweld én onverschilligheid niet thuishoort in onze maatschappij en niet als normaal beschouwd mag worden is een andere oplossing en minstens even belangrijk.''

,,De overheid en een rechtssysteem kunnen geld en middelen ter beschikking stellen, bewustmaking komt vanuit de maatschappij zelf. Onze stem moet véél luider klinken. Wij dragen immers allemaal een maatschappelijke verantwoordelijkheid.''

In haar reactie wijst de organisatie er op dat een kwart van het straatgeweld te maken heeft met verkeersgedrag. Meer dan vier op de vijf weggebruikers heeft last van agressie in het verkeer.

Volgende week begint de vzw met een affichecampagne. In Gent wordt ook de eerste zogenaamde Vlindertegel geplaatst. Dit is een stoeptegel waarin een vlinder, het logo van de organisatie gebeiteld staat. Deze tegel wordt op een symbolische plaats gelegd. Het idee is overgewaaid vanuit Nederland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in