Reizigersbond wil camera's
ANTWERPEN - De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) wil ,,doortastende'' maatregelen om de veiligheid op het openbaar vervoer te verhogen. Hij denkt onder meer aan camera's op de voertuigen en een noodknop voor de bestuurder. De BTTB wil ook een hoffelijkheidcampagne lanceren.
De BTTB zegt enorm verontrust te zijn door het incident van zaterdag in Antwerpen, waarbij een 54-jarige man het leven liet na een vechtpartij op een bus van De Lijn. Door het toenemende klimaat van agressie in het openbaar vervoer stijgt de angst om te reageren op wangedrag van medereizigers, zo luidt het.

De bond pleit voor een aantal doortastende maatregelen om de veiligheid te verhogen. Hij denkt daarbij aan een discrete noodknop voor de bestuurder om snel in contact te treden met de dispatching, camera's in de voertuigen en voldoende personeel dat snel en efficiënt kan optreden wanneer het nodig is. ,,Dat is nodig zodat iedere reiziger zich ongeacht leeftijd, geslacht of huidskleur veilig kan voelen'', aldus de BTTB.

BTTB wil ook een gezamenlijke hoffelijkheidscampagne van personeel en reizigers. Hij roept NMBS, De Lijn, MIVB en TEC op om onbeschoft gedrag, geweld en vandalisme in het openbaar vervoer niet langer te tolereren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in