Koning Otto doet het weer
Foto: afp
Griekenland heeft bewezen dat de stunt tegen Portugal geen toevalstreffer was. Het won met 1-0 van de regerende Europees kampioen en plaatste zich zo voor de halve finale. Een zeer zwak spelend Frankrijk kon nooit echt overtuigen en werd afgestraft met een doelpunt van Haristeas. In Griekenland bouwen ze wellicht al een standbeeld voor bondscoach Otto Rehhagel.

De Grieken begonnen zonder druk aan hun kwartfinale, ze waren al blij genoeg met de kwalificatie. Frankrijk daarentegen is regerend Europees kampioen, maar bakte er nog niet veel van op dit EK. Je zou dus verwachten dat de druk voor een plaats in de halve finale bij hen net iets hoger lag. Niets in deze wedstrijd wees er echter op dat Les Bleus er zin in hadden.

Van tempo was absoluut geen sprake in het spel van de Fransen. Griekenland kon doen wat het wilde en had zich geen beter oefenpartijtje kunnen inbeelden. Na een kwartier werd het zweten voor Barthez bij een vrijschop van Karagounis. Haastig moest hij naar de bal grabbelen nadat deze net niet over de doellijn rolde. De Grieken begonnen al te juichen, maar Frisk liet terecht doorspelen.

Griekenland voetbalde vol vertrouwen en slaagde erin om het balletje rond te tikken tussen al die blauwe grootheden. Ook in de duels lieten ze zich niet overtroeven. Na 25 minuten kwamen Les Bleus zich toch eens tonen aan Nikopolidis. Henry mocht vrij inkoppen, maar miste de scherpte om tussen de palen te mikken. De Fransen hadden natuurlijk genoeg ervaring om rustig hun kansen af te wachten. Waarom zouden ze zich zorgen maken om een publiek dat in slaap dommelt?

Gelukkig voor Frankrijk was Barthez bij de pinken. Zo liet hij zich niet vangen aan een schot van Fyssas dat net onder de lat belandde. Voor de rust mocht Henry eens op doel trappen. De laksheid waarmee hij dat deed vertelde veel over het niveau waarop Frankrijk voetbalde. Pas na 50 minuten speeltijd slaagde Henry erin om een eerste keer echt te dreigen. Zijn bal week echter af en ging nipt naast. Er volgde nog een knappe actie van Lizarazu, maar hij wachtte te lang om af te drukken.

In de 64° minuut geschiedde gerechtigheid voor de ploeg van koning Otto. Zagorakis dribbelde Lizarazu voorbij en bediende Haristeas van de perfecte voorzet. De Griekse spits werd volledig vrijgelaten door de blauwe defensie en kopte voorbij de kansloze Barthez. Een passend antwoord kwam er niet van de Fransen. Nog steeds brachten ze veel te weinig tempo in de wedstrijd om echt druk te zetten. Sentini greep in en bracht Wiltord en Saha in voor Trezeguet en Dacourt. Saha toonde zich onmiddellijk met een goede actie, maar zijn schot was te zwak om Nikopolidis te verrassen.

Griekenland nam vrede met de 1-0 voorsprong en trok zich terug op de eigen helft. Hierdoor kon Frankrijk nog een slotoffensief inzetten. Henry kreeg de beste kans om gelijk te maken, maar zijn kopbal ging naast. Een stunt zoals tegen Engeland kwam er niet meer en Frisk floot ongenadig af. Tijd om de koffers te pakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig