KORTRIJK - Als eerste politiekorps in België heeft de politie van de zone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) vandaag het nieuwe politie-uniform voorgesteld. Door de lange lijdensweg van procedures kan men pas nu, drie jaar na de integratie van de politiediensten, het nieuwe uniform voorstellen.
De agenten van de politiezone Vlas verschijnen vanaf morgen met het nieuwe uniform in het straatbeeld.

Het basispakket van het zomeruniform bestaat uit een hemd, een das en de graadtekens die niet meer op de schouders maar op de borst worden gedragen. Het naamplaatje is nu een verplicht accessoire geworden. Bij het uniform horen ook een zomerpolo, een pull, een broek, een broeksriem en een politiepet. Later komen daar nog het klassieke stadsuniform met kepie, de blouson en de parka bij. Het nieuwe zomeruniform kost ruim 200 euro.

Ook de nieuwe outfit van de Kortrijkse fietsbrigade werd voorgesteld. Dat is niet het officiële uniform, want die is nog altijd niet beschreven. Vermoedelijk zal dat, net zoals het uniform van de motards, nog enkele jaren op zich laten wachten.

Volgens korpschef Stefaan Eeckhout liggen enkele regelneven in Brussel aan de oorzaak van de lang aanslepende procedures voor de uniformen. Dat de nieuwe uniformen zo lang op zich hebben laten wachten, heeft volgens hem zeker de snelle integratie van de vroegere korpsen niet bevorderd.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael feliciteerde vandaag de zone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) en Aalst omdat zij erin geslaagd zijn als eerste over het nieuwe politie-uniform voor agenten te beschikken. Hij wil ze in de bloemetjes zetten op de nationale feestdag van 21 juli.

Dewael had in het verleden geregeld zijn ergernis geuit over de lange duurtijd voor de realisatie van het nieuwe politie-uniform. De reden lag onder meer bij de lange procedure bij de federale politie.

Daarom besliste de minister dat de lokale politie zelf de eigen uniformen kon bestellen, waardoor ze sneller kon werken. Bij de informatiesessie voor de lokale politie in mei zei Dewael nog te hopen dat de eerste uniformen vanaf juli in het straatbeeld zouden verschijnen. Het is nu nog iets sneller gegaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig