PEKING - Een nieuwe Noord-Koreaanse ’atoomdreiging’ heeft voor heel wat beroering gezorgd op de derde dag van de overlegronde tussen zes landen in de Chinese hoofdstad Peking. Er kwam een Chinese bemiddelaar aan te pas om de Amerikanen en Noord-Koreanen opnieuw (gedeeltelijk) te verzoenen.
In een zeldzaam bilateraal gesprek met Noord-Korea had de Amerikaanse onderhandelaar James Kelly een verwijzing van de Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Gye Kwan naar een mogelijke toekomstige atoomtest opgenomen als een ,,dreiging.''

De Zuid-Koreaanse delegatie vroeg aan de Amerikanen om niet te zwaar te tillen aan de Noord-Koreaanse uitspraken. ,,Noord-Korea heeft niet rechtstreeks gedreigd met een atoomtest. Er werd enkel over de mogelijkheid gesproken'', zo klinkt het.

Eerder deze week had de Noord-Koreaanse onderhandelaar herhaald dat zijn land bereid is zijn atoomprogramma te bevriezen in ruil voor economische hulp en veiligheidsgaranties.

Naast de VS en Noord-Korea, nemen ook diplomaten van China, Rusland, Japan en Zuid-Korea aan het overleg deel.

De slotceremonie van zaterdag werd afgelast. De verschillende delegaties buigen zich nu samen over een gemeenschappelijke verklaring, die morgen ondertekend moet worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig