TIENEN - In de marge van de betoging van werknemers uit beschutte werkplaatsen aan het VLAB-kantoor in Tienen werd vandaag een vakbondsdelegatie ontvangen door verantwoordelijken van deze Vlaamse federatie van beschutte werkplaatsen. Dat gesprek heeft volgens de vakbonden echter niets opgeleverd. Tijdens de vakantie zullen de vakbonden overleggen over nieuwe acties vanaf september.
,,De werkgevers hebben tijdens dit gesprek hun standpunt herhaald dat ze niet structureel willen gaan bijdragen tot dit Fonds voor Bestaanszekerheid in de sector van de beschutte werkplaatsen zolang de Vlaamse overheid dat ook niet doet'', aldus Eddy Elisabeth, ACV-secretaris Bouw en Industrie. Eenmaal de nieuwe Vlaamse regering gevormd willen de vakbonden met de bevoegde minister gaan praten over de bijdrage van de overheid.

In de beschutte werkplaatsen in Vlaanderen werken 15.000 à 16.000 personen. De vakbonden willen dat 0,6 à 0,7 procent van de totale loonmassa van circa 250 miljoen euro per jaar naar dat fonds gaat. ,,Met dit bedrag zouden we al iets fundamenteels kunnen doen ter bijpassing van de uitkeringen bij tijdelijke werkoosheid en ziekte. Omdat de overheid via subsidies nu 170 miljoen euro loon betaalt, moet zij 70 procent voor haar rekening nemen en de werkgevers 30 procent'', aldus Elisabeth.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig