WASHINGTON - Iran wil de bouw van centrifuges voor de verrijking van uranium hervatten. Het land voelt zich niet meer gebonden aan een vroegere afspraak om de werken stop te zetten.
Volgens de Iraanse onderhandelaar Hasan Rowhani hadden de drie Europese landen beloofd het kernwapendossier tegen Iran in juni af te ronden als het land stopte met het werk aan de centrifuges. Iran deed dat in april en beschuldigt de drie supermachten er nu van hun belofte te hebben gebroken. Iran voelt zich daarom niet meer gebonden aan de afspraak. Iran heeft dat in een diplomatiek schrijven laten weten aan Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Dat zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Bolton, gisteren tegen een commissie van het Congres.

De houding van Iran lijkt het gevolg van de aanname door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van een zeer kritische resolutie over de Iraanse medewerking aan de inspectie van zijn nucleaire programma. Ook volgens Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland is die medewerking verre van voldoende.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig