De problematiek van de Arabische haatzenders wordt een specifiek aandachtspunt bij de onderhandelingen voor de 'mediterrane overeenkomst' die de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee zullen afsluiten onder het Frans EU-voorzitterschap.
Dat kondigde Europees commissaris voor Media, Viviane Reding, aan nadat Vlaams mediaminister Geert Bourgeois de problematiek aankaartte op de Europese Raad van Mediaministers vorige week.

Arabische satellietzenders die haatdragende en antisemitische boodschappen verspreiden, zijn nog steeds in Vlaanderen te ontvangen, aldus Geert Bourgeois zondag. Hij wil de ontvangst een halt toeroepen. Hij kaartte de zaak vorige woensdag met succes aan op de Raad van Europese ministers van Media, luidt het in een mededeling van de minister.

Hij kreeg meteen bijval van zijn collega-ministers voor zijn pleidooi om extra acties tegen de betrokken satellietzenders te ondernemen. Europees Commissaris voor Media, Viviane Reding, riep ook alle lidstaten op om het dossier ter sprake brengen bij bilaterale ontmoetingen met de betrokken Arabische landen.

In Vlaanderen kan je volgens Bourgeois nog steeds Arabische haatzaaiende satellietzenders ontvangen zoals het omstreden Hezbollah-televisiestation Al Manar, dat uitzendt vanuit Libanon.

Programma's van deze tv-zender omschrijven joden als honden en varkens en roepen vaak op tot terreuracties tegen joden, Israël en de Verenigde Staten.

'In de Vlaamse mediadecreten staat duidelijk dat omroepen geen programma's mogen uitzenden die oproepen tot haat', zegt minister Bourgeois. 'Televisiezenders die dat wel doen, kunnen uit de ether gehaald worden'. Dat is conform met de Europese richtlijn 'Televisie zonder Grenzen'.

De distributie van Al Manar via satellietondernemingen in de EU kon op basis van die richtlijn in 2004 worden stopgezet. Sommige Arabische landen laten Al Manar en gelijkaardige omroepen echter nog steeds toe om programma's uit te zenden. Dankzij de krachtige ArabSat en NileSat-satellieten zijn ze nog steeds in Europa te ontvangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig