Britse pensioenleeftijd gaat omhoog
LONDEN - De Britse regering heeft donderdag plannen ontvouwd voor een grondige herziening van het pensioenstelsel. De pensioenleeftijd gaat in stappen omhoog van 65 jaar nu naar 66 jaar in 2024 en 68 jaar in 2044. De uitkering wordt niet meer aan de prijsindex maar aan de loonindex gekoppeld, waardoor deze hoger wordt. En een pensioen wordt niet meer in 39 jaar bij elkaar gespaard, maar in dertig jaar; dit om vrouwen in staat te stellen een volledig pensioen bij elkaar te sparen ondanks een onderbreking van de loopbaan om kinderen groot te brengen.
Het optrekken van de pensioenleeftijd geldt niet voor Britten die nu 47 jaar of ouder zijn. De wijzigingen volgen in grote lijnen de aanbevelingen van een in 2002 door premier Tony Blair benoemde adviescommissie, die gewaarschuwd heeft dat er in 2050 ongeveer 50 procent meer gepensioneerden zullen zijn in Groot-Brittannië en dat bijna tien miljoen Britten nu te weinig geld opzij zetten voor hun oude dag.

Werknemers- en werkgeversorganisaties zijn blij met de voorstellen, maar sommigen waarschuwen voor de extra onkosten, vooral voor kleine bedrijven. Organisaties van gepensioneerden zeggen dat de plannen te weinig doen voor de twee miljoen Britse bejaarden die nu al moeite hebben om rond te komen van hun uitkering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig