MOSKOU - Een Belgische handelsattaché zou klappen hebben uitgedeeld aan twee politieagenten in Moskou die hem van de weg haalden wegens gevaarlijk rijgedrag. Dat stelt het Russische persbureau Interfax donderdag. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het incident, maar volgens hem maken de processen-verbaal geen melding van geweld.
Bronnen bij de Russische politie meldden Interfax dat de twee agenten de handelsattaché lieten stoppen omdat hij in de nacht van woensdag op donderdag flagrant de verkeersregels overtrad. Na het verlaten van een restaurant zou de attaché met zijn wagen een volle lijn hebben overgestoken en in het verkeerde baanvak beland zijn.

Toen de patrouille de Belg van de weg haalde, viel hij volgens de Russische bronnen de twee agenten aan. Een van de agenten hield er volgens Interfax een gebroken neus aan over. Een derde agent kon uiteindelijk met behulp van enkele omstaanders de man overmeesteren.

Francois Dumont, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigt aan Belga dat de handelsattaché door de politie van de weg is gehaald. Volgens hem maken de drie processen-verbaal van de politie echter ,,geen melding van geweld, noch van de kant van de attaché, noch van de kant van de agenten''. Het ministerie zal het Protocol van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om meer uitleg verzoeken.

Een woordvoerster van de Belgische ambassade in Moskou bevestigde het incident eveneens aan het Duitse persbureau DPA, maar volgens haar heeft de attaché geen geweld uitgelokt. Integendeel, volgens haar hield de attaché aan het incident blauwe plekken over, zou zijn bril gebroken zijn en zou er 5.000 roebel (ongeveer 150 euro) uit zijn portefeuille verdwenen zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig