Frans artikel veroorzaakt Vlaams-Waalse rel in Cannes
De broers Dardenne met hun tweede Gouden Palm, in 2005.
CANNES - Een badinerend stukje in de Franse krant Libération waarin de spot gedreven werd met de filmsituatie in het gecommunautariseerde België, heeft voor enige deining gezorgd bij de Vlamingen, Walen en Brusselaars die het filmfestival van Cannes volgen. Vooral de regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne werden in het harnas gejaagd tegen de directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Pierre Drouot.
De gebroeders Dardenne waren, naar uit goede bron verluidt, woedend toen zij de dinsdag verschenen Cannes-column van Florence Aubenas onder ogen kregen. Aubenas citeerde de VAF-baas: ,,In Vlaanderen kan ons de Gouden Palm van de Dardennes geen donder schelen'' (En Flandres, la palme aux Dardenne on s’en fout). En verder in het stukje laat zij hem zeggen: ,,Ik ben ervan overtuigd dat er uiteindelijk een splitsing van het land komt'' (,,Ma conviction est que le pays va finir par se séparer'').

Het Luikse cineastenpaar meldde aan Henry Ingberg, secretaris- generaal van het ministerie van de Franse gemeenschap, dat ze het schandalig vonden dat de VAF-intendant zoiets durfde zeggen over hun film en over Vlaanderen. Waarop Ingberg naar Drouot belde voor opheldering .

Om uitleg gevraagd over de rel, zei Pierre Drouot aan het persagentschap Belga dat hij met de journaliste een lang gesprek heeft gehad aan de stand van Flanders Image (de promotiecel van het VAF) in Cannes. ,,Ik ben verontwaardigd over wat van dat gesprek achteraf in Libération is verschenen. Wat mij over de Dardennes in de mond wordt gelegd, heb ik nooit gezegd. Ik bewonder hun prachtige film. Na de eerste visie van L’Enfant heb ik vorig jaar gezegd het jammer te vinden dat zo’n mooie film wellicht de Gouden Palm niet zou krijgen, omdat ze er al een voor Rosetta hadden ontvangen. Deze anecdote heb ik aan de journaliste verteld. Wie mij kent, weet dat ik op alle vlak een goede verstandhouding met de Franstaligen nastreef. Wat daar te lezen stond, is echt het tegenovergestelde van wat ik denk, voel en betracht. Als Vlamingen moeten we alleen maar bewondering hebben voor wat de gebroeders Dardenne gedaan hebben voor de uitstraling van de Belgische film in het buitenland.''

Over de tweede gewraakte uitspraak zegt Pierre Drouot: ,,Over het tweede citaat kan ik kort zijn: over de Waals-Vlaamse verhoudingen heb ik gezegd dat dat een louter politieke vraag was en dat mijn antwoord uiteraard ’off the record’ (niet aan mij toe te schrijven) was, en daar heeft de journaliste mee ingestemd. Wat ik precies gezegd heb, was overigens: ’ik vrees dat op termijn een splitsing van België niet kan vermeden worden’.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig