BRUSSEL - De inspanningen op federaal niveau van de Amerikaanse Republikeinen om het homohuwelijk te verbieden, zijn klein bier in vergelijking met wat de gemeenteraad van het stadje Black Jack in Missouri heeft bekokstoofd. Die heeft zijn liefde voor ,,gezinswaarden'' dusdanig geïnterpreteerd dat een heteropaar met kinderen niet in ongehuwde toestand mag samenwonen.
Fondray Loving, 31, en Olivia Shelltrack, 33 wonen al dertien jaar samen en hebben twee kinderen plus een dochter van Shelltrack. Meteen is het duo in overtreding van de gemeentewet: die stipuleert dat ongehuwde stellen met meer dan één kind er niet mogen wonen.

Fondray en Olivia overwegen nu om de stad, met hulp van de American Civil Liberties Union (ACLU), voor de rechter te slepen. Het paar dreigt immers een dagelijkse dwangsom van 500 dollar (400 euro) te moeten ophoesten. Ook het federale ministerie van Huisvesting onderzoekt of de betreffende wetgeving wel legaal is. Het paar is overigens wel degelijk van plan om te trouwen, maar wacht tot het over wat meer geld beschikt om van het trouwfeest een spetterende gebeurtenis te maken.

Black Jack is trouwens niet de enige Amerikaanse stad die ,,groepen van meer dan drie mensen'' verbiedt samen te wonen tenzij ,,gerelateerd door bloed, huwelijk of adoptie''. Maar over het algemeen heeft die wetgeving enkel tot doel het samenhokken van studenten-feestvarkens te verhinderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig