BRUSSEL - In ons land zijn zeker dertien overlijdens gelinkt aan het gebruik van Vioxx, een pijnstiller van het Amerikaanse farmabedrijf Merck die in 2004 uit de handel werd genomen. Er werden in België in totaal 582 gevallen van ongeweste effecten (bloedingen aan maag en darmen, hersenbloedingen, hartfalen, etc...) gerapporteerd.Dat blijkt uit een antwoord van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) op een schriftelijke vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt.
Vioxx werd in 2004 uit de handel genomen nadat bleek dat er gezondheidsproblemen waren bij langdurig gebruik.

Uit cijfers van het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking blijkt dat in België 376 rapporten werden opgesteld rond het gebruik van Vioxx. Daarin staan in totaal 582 gevallen van ongewenste effecten.

Dertien van die rapporten geven het overlijden van de patiënt aan. Eén van die dertien vermeldt het overlijden als ’ongewenst effect’ zonder een ander effect dat tot de dood zou kunnen geleid hebben. In de overige twaalf rapporten werden ongewenste effecten aangegeven die mogelijk de oorzaak van het overlijden kunnen zijn.

De meeste ongewenste effecten die bij die laatste rapporten gemeld werden, zijn bloedingen ter hoogte van het gastro-intestinaal stelsel (maag en darmen), hersenbloeding, hartfalen en stoornissen ter hoogte van het bloedvatenstelsel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig