Boonen baas in Knokke
Foto: belga
Tom Boonen heeft de tweede rit in de ronde van België gewonnen, over 180,5 km van Oostende naar Knokke-Heist. De 25-jarige wereldkampioen haalde het in een massaspurt voor de Nederlander Max Van Heeswijk en Gert Steegmans. Het is zijn veertiende zege van het seizoen
De Nederlander Maarten Tjallingii (Skil-Shimaon), woensdag verrassend winnaar van de eerste etappe, behoudt de zwarte leiderstrui.

Opnieuw kregen we een zeer snelle start gekruid met tal van uitvalspogingen. Na goed zestig kilometer wedstrijd zonderden zich uiteindelijk toch zes renners af. Dat waren Steven Caethoven, Eduard Bogaert, Sven Renders, de Colombiaan Marlon Alirio Perez Arango en de Nederlanders Laurens ten Dam en Jurgen Lindhoud.

Het peloton liet begaan en de zes sprokkelden vlug een voorsprong bijeen van anderhalve minuut. Bogaert kreeg wat verderop af te rekenen met een lekke band en kon zijn plaats vooraan niet meer innemen zodat er nog vijf vluchters overbleven. Die sprokkelden een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten bijeen.

De Davitamon-Lottoploeg trok het peloton op een lint en op vijfenvijftig kilometer van de finish spatte de grote groep in verschillende waaiers uiteen. Uiteindelijk vloeide achterin alles opnieuw samen maar kwam er afscheiding in de kopgroep toen Perez en ten Dam een vlucht met twee zetten. Op 28 kilometer van de aankomststrook waren Caethoven, Renders en Lindhoud eraan voor de moeite en werden zij opnieuw gegrepen door de grote groep.

Het peloton trok de laatste plaatselijke omloop, van 21 kilometer, in met een achterstand van een kleine minuut op de twee vluchters. De mannen van Quick.Step-Innergetic gingen zich dan op kop van de groep zetten en knaagden stelselmatig aan de voorsprong van het leidende duo.

Met nog elf kilometer voor de boeg kregen we een algemene hergroepering. In de daaropvolgende massaspurt werd Tom Boonen op iets meer dan tweehonderd meter voor de finish netjes afgezet door zijn Nederlandse teamgenoot Steven de Jongh. Max Van Heeswijk kwam nog fel opzetten maar strandde in het zog van de wereldkampioen.

Morgen wordt een tweeluik afgewerkt. In de voormiddag is er in Buggenhout een individuele tijdrit over 15,9 kilometer voorzien. ’s Namiddags volgt een rit in lijn over 112 kilometer met start in Buggenhout en aankomst in Londerzeel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig