Schilderij Frida Kahlo geveild voor 4,5 miljoen euro
'Raices' Foto: ©epa
NEW YORK - ’Raices’ (Wortels), een werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo, is op een veiling woensdag van Latijns-Amerikaanse kunst bij Sotheby’s New York voor 5,6 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) onder de hamer gegaan.
Met dat bedrag komt Kahlo (1907-1954) in de buurt van het record voor een kunstenares: die eer blijft, met 6,1 miljoen dollar voorbehouden aan de Amerikaanse Georgia O’Keeffe. Kahlo volgt wel zichzelf op als recordhouder voor Latijns-Amerikaanse kunst. In 2000 werd voor een zelfportret van de Mexicaanse levensgezellin van muralist Diego Rivera 5,1 miljoen dollar opgehoest.

Ook ’Raices’, vooraf geschat op tussen vijf en zeven miljoen, is overigens een zelfportret. Het olie op metaal werd geschilderd in 1943 en toont de kunstenares geworteld in de aarde en het leven schenkend aan varentwijgen. Dat stond symbool voor haar verbondenheid met Rivera, met wie zij net voor de tweede keer was getrouwd. Het schilderij speelt ook een rol in de biopic ’Frida’ (2002) van Judie Taymor.

Voor de sculptuur 'Grupo de Cuatro Mujeres de Pie' (Groep van Vier Vrouwen te Voet) van Francisco Zuniga (1913-1998), een Costaricaan van Mexicaanse origine, werd 3,7 miljoen dollar betaald.

Op dezelfde veiling ging ook een werk van de Colombiaanse surrealistische meester Fernando Botero, 'Four Musicians' (Vier Muzikanten), voor 2,03 miljoen dollar onder de hamer. Dat is precuies hetzelfde bedrag als dinsdag bij concurrent Christie’s werd opgehoest voor Botero’s 'Negen Muzikanten'. Met die bedragen wordt Botero meteen de duurste nog levende Latijns-Amerikaanse kunstenaar

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig