DILI - In de Oost-Timorese hoofdstad Dili zijn donderdag bij aanhoudend geweld drie doden en een twaalftal gewonden gevallen. Een van de slachtoffers was een Zuid-Koreaan. Hij werd door een kogel in de nek getroffen. Ondertussen zijn de buitenlandse troepen aangekomen die door de Oost-Timorese regering te hulp zijn geroepen om een einde aan het geweld te maken.
Australië heeft beloofd 1.300 man te zullen sturen. Ook Portugal en Maleisië sturen troepen. Donderdag kwamen de eerste commando-eenheden in Dili aan. Nieuw-Zeeland stuurde woensdag zestig man politie en militairen. De buitenlandse troepen moeten helpen de gevechten te bedwingen die gaande zijn tussen het leger en uit het leger ontslagen soldaten.

Het is onrustig in Oost-Timor sinds het leger eerder dit jaar zeshonderd soldaten - een derde van de hele krijgsmacht - ontsloeg nadat die in staking waren gegaan omdat zij vonden dat zij werden achtergesteld en slecht behandeld. Veel van de ontslagenen zijn voormalige rebellen. Nadat vorige maand bij confrontaties al vijf doden waren gevallen laaide het geweld deze week weer op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig