Paus brengt vierdaags bezoek aan Polen
Foto: ©afp/belga
ROME - Paus Benedictus XVI is donderdag vertrokken voor een vierdaags bezoek aan Polen, het thuisland van zijn voorganger en mentor Johannes Paulus II. Het is zijn tweede buitenlandse reis sinds zijn aantreden op 19 april 2005. Eerder deed hij al Keulen aan, voor de wereldjongerendagen, maar die trip was nog gepland door Johannes Paulus.
Polen geldt als één van de meest katholieke landen in Europa. Naar schatting drie miljoen pelgrims zullen er één van de misvieringen of gebedstondes bijwonen. De Poolse openbare televisie zendt het pausbezoek live en bijna integraal uit.

Als hommage aan zijn voorganger, volgt Benedictus volledig het parcours van Johannes Paulus. Zo zal hij een bezoek brengen aan het geboortehuis van Karol Wojtyla, in Krakau, gevolgd door enkele van diens favoriete heiligdommen, zoals het klooster op Jasna Gora in Czestochowa, beroemd voor zijn Zwarte Madonna. Zondag wordt, net als Johannes Paulus hem voordeed, een bezoek gebracht aan het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. De huidige paus is van Duitse origine en dus zal zijn bezoek veel weerklank krijgen. Sommige joodse groepen waarschuwden al niet te willen dat Benedictus in het Duits zou bidden op een plaats waar 1 miljoen Joden door Duitsers zijn vermoord.

Benedictus spreekt vloeiend Frans, Engels, Italiaans, Spaans en Latijn en zou ook intensieve cursussen Pools hebben gevolgd.

De paus zou donderdag omstreeks 11 uur Belgische tijd in Warschau landen. Later vandaag brengt hij een bezoek aan de kathedraal van de stad, voor een ontmoeting met de Poolse clerus, gevolgd door een onderhoud met president Lech Kaczynski en premier Kazimierz Marcinkiewicz. Er staat ook een bloemenhulde aan het monument van de getto-opstand in Warschau op het programma. In de straten van Warschau hangen posters ter verwelkoming van ,,onze paus''.

De Poolse autoriteiten hebben grootschalige veiligheidsmaatregelen genomen. Er zijn zo’n 15.000 agenten gemobiliseerd en aan de Navo is gevraagd een AWACS-vliegtuig paraat te houden om het luchtruim af te speuren tijdens het pausbezoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig