Bertelsmann koopt Albert Frère uit
Albert Frère Foto: ©mc
BRUSSEL - Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft een akkoord bereikt met GBL, de holding van de Belg Albert Frère, om het belang van GBL in Bertelsmann uit te kopen voor 4,5 miljard euro. Dat maakte de holding zelf bekend.
Het akkoord is wel onderworpen aan verschillende voorwaarden, onder meer aan de goedkeuring door de bevoegde organen van de verschillende vennootschappen, zo luidt het in de mededeling. De transactie zou op 1 juli worden afgerond.

GBL ruilde in 2001 een belang in RTL in voor 25,1 procent in Bertelsmann. De Belgische holding kreeg toen de optie om vanaf mei 2006 zijn belang van de hand te doen. Dat kon gebeuren via een beursgang, maar dat was niet naar de zin van de eigenaars van Bertelsmann, de familie Mohn, en dus kopen ze GBL nu uit.

De voorbije weken werd in de media al herhaaldelijk bericht dat beide partijen onderhandelingen voerden, maar het niet eens raakten over de prijs. De familie Mohn wilde 3 miljard euro betalen voor de 25,1 procent, terwijl Frère liever 5 miljard wou. De uiteindelijke prijs is nu vastgelegd op 4,5 miljard euro.

Bertelsmann financiert de transactie, die op 1 juli rond moet zijn, met een overbruggingskrediet verleend door enkele banken. Dat overbruggingskrediet zal volgens Bertelsmann over een tot anderhalf jaar worden terugbetaald via de kasstroom uit de gewone bedrijfsactiviteiten en via de opbrengsten uit de verkoop van de muziekcataloog BMG Music Publishing. De veiling van die cataloog zal in juni starten en zou volgens kenners tot 2 miljard euro kunnen opbrengen.

Bertelsmann is het grootste mediabedrijf van Europa. Het controleert onder meer de omroep RTL, de Amerikaanse boekenuitgever Random House, de magazines van Gruner + Jahr en muziekuitgever BMG. Het concern werd in 1835 opgericht en is altijd in private handen geweest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig