NEW YORK - De federale rechtbank van Brooklyn heeft een 24-jarige Pakistaan schuldig bevonden aan een samenzwering om een Newyorks metrostation op te blazen net voor de Republikeinse conventie van 2004. De man kan tot levenslang veroordeeld worden.
Volgens de openbaar aanklager wilde Shahawar Matin Siraj, die sinds augustus 2004 in de cel zit, explosieven plaatsen in het station aan 34th Street, vlakbij Madison Square Garden, waar de conventie plaatsvond.

Siraj werd schuldig bevonden na een proces van vijf weken. Hij riskeert levenslang.

In oktober 2004 pleitte een andere Pakistaan, James Elshafay, schuldig in dezelfde zaak. Hij getuigde ook tegen Siraj. De twee mannen werden opgepakt nadat hun gesprekken waren opgenomen door een Egyptische ingenieur, die voor de politie werkte. Uit die gesprekken zou gebleken zijn dat Siraj een metrostation of een brug in New York wilde opblazen.

Op 21 augustus 2004 begaven Siraj en Elshafay zich naar het metrostation aan 34th Street om een aanslag voor te bereiden. Zes dagen later werden ze opgepakt.Er werd nooit een spoor van explosieven of wapens gevonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig