BERLIJN - De Duitse minister van Financiën Hans Eichel heeft voor het eerste openlijk erkend dat de federale Staat een gat van 15 miljard euro in de begroting 2004 kan verwachten. Hij zei dat in een interview dat zondag werd uitgezonden.
"Het zal nodig zijn rekening te houden met een som van circa 15 miljard euro om volgend jaar een budget te hebben conform de grondwet. Dat is het resultaat van drie jaar achteruitgang van de groei", verklaarde Eichel op de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

De staat zal "alle middelen" moeten aanwenden om te besparen, voegde hij eraan toe. ''Er mag geen taboe zijn", benadrukte Eichel.

"Ik bevind me in dezelfde situatie als de Franse minister van Financiën. Maar de Fransen hadden de hereniging niet", sprak Eichel. De Duitse eenmaking in 1990 heeft de begroting van de Duitse economie aanzienlijk verzwaard.

Kanselier Gerhard Schröder had woensdag verklaard dat het federale budgettaire tekort dit jaar nabij de 38 miljard euro zou liggen. Dat is het dubbele van wat er tot hiertoe voorzien is.

Het Duitse overheidstekort (federale staat, deelstaten, gemeenschappen en sociale zekerheidskassen) zou in 2003 voor het tweede opeenvolgende jaar de 3 procentdrempel overschrijden van het Bruto Binnenlands Product (BBP), ingeschreven in het Europese stabiliteitspact, na 3,6 procent in 2002.