Davide Rebellin wint Waalse Pijl
Foto: Photo news
HOEI - De Italiaan Davide Rebellin (Gerolsteiner) heeft woensdag de 71e editie van de Waalse Pijl gewonnen, een ProTourwedstrijd over 200 km met start in Charleroi en aankomst bovenop de Muur van Hoei.
Drie jaar na zijn memorabel 2004 met winst in het drieluik Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik mag Rebellin voor de tweede keer de Waalse Pijl bijschrijven op zijn palmares.

Na de overwinning van zijn ploegmakker Stefan Schumacher in de Amstel Gold Race, waarin hij zelf tweede werd, pakte de 35-jarige Italiaan van Gerolsteiner dus zelf de overwinning. Rebellin gaf op de Muur van Hoei Alejandro Valverde, Danilo Di Luca, Matthias Kessler en Riccardo Ricco het nakijken en verstevigde zijn leidersplaats in de ProTour. Neoprof Jelle Vanendert werd hoopgevend dertiende. De andere Belgen toonden zich in het wedstrijdverloop maar toen voor de prijzen gereden werd, gaven ze zoals vooraf verwacht niet thuis.

Spannende finale

De finale van de Waalse Pijl was bijzonder spannend. Nadat een lange vlucht van Freddy Bichot, Gorka Verdugo, David Loosli en Christophe Le Mevel tenietgedaan was, kregen we een boeiende laatste veertig kilometer waarin de Belgen met Pieter Mertens, Benny De Schrooder, Philippe Gilbert, Jurgen Van den Broeck en Jelle Vanendert op het voorplan kwamen.

In het zicht van de Côte de Ahin, op vijftien km van de streep, kwam de gevaarlijkste ontsnapping van de finale tot stand. Serguei Ivanov demarreerde uit volle macht weg. Juan José Cobo, de winnaar van de Ronde van Baskenland, was de eerste om zich tot bij de Astana-Rus te voegen. Kim Kirchen, Danilo Di Luca en Joaquin Rodriguez zorgden voor een kopgroep van vijf en daarna probeerden ook Alejandro Valverde, Cristian Moreni, Thomas Dekker en Yaroslav Popovych in de spits te komen. Maar dat was niet naar de zin van Rodriguez, die Kirchen uit zijn wiel fietste en aan een solo naar Hoei begon. Een solo die pas aan de voet van de Muur eindigde. Daar probeerde Jurgen Van den Broeck het even, maar uiteindelijk waren het wel de grote kanonnen die naar voor kwamen.

Matthias Kessler gaf lange tijd de toon aan tot er nog drie renners overbleven: de Duitser, met in zijn spoor Davide Rebellin en Riccardo Ricco. Ricco kraakte als eerste, terwijl uit de achtergrond Di Luca en Valverde kwamen opzetten. Voor Rebellin het sein om vlot voorbij Kessler te schuiven. Door de versnelling van de Italiaan kwamen Valverde en Di Luca te laat en moesten ze vrede nemen met de dichtste ereplaatsen.

Voor de Italiaan werd het de eerste overwinning van het seizoen. Parijs-Nice verloor hij op de slotdag aan Alberto Contador en Discovery Channel, de Amstel Gold Race moest hij aan zijn ploegmakker Schumacher laten, in de Ronde van de Algarve was hij vierde, in de Ronde van Baskenland zesde en in Milaan-Sanremo dertigste.

Wereldkampioen Bettini gaf op met maagproblemen

De Italiaanse wereldkampioen Paolo Bettini (Quick.Step-Innergetic) verliet op zowat twintig kilometer voor de eindmeet de wedstrijd.

'Paolo had al na zowat vijftig kilometer last van zijn maag. Tijdens de koers moest hij zelfs wat braken en op twintig kilometer van de eindmeet was het helemaal over. Vandaar dat hij uit voorzorg uit de wedstrijd stapte. De deelname van Paolo aan Luik-Bastenaken-Luik van komende zondag komt voorlopig niet in gedrang', zegt persverantwoordelijke Alessandro Tegner van het Quick.Step-Innergeticteam.

'Ook Carlos Barredo sukkelde vandaag met maagproblemen, maar onze Spanjaard reed zijn wedstrijd wel uit', aldus nog Tegner.