Davide Rebellin wint nu ook Luik-Bastenaken-Luik
LUIK - De Italiaan Davide Rebellin (Gerolsteiner) heeft na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl nu ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen voor Michael Boogerd en Alexandre Vinokourov. Rebellin is meteen ook de nieuwe leider in de wereldbeker. Eerste Belg in de uitslag was Frank Vandenbroucke op een teleurstellende 16de plaats.
Met zijn overwinning in Luik vervoegt Davide Rebellin het lijstje van illustere kampioenen die er voor hem in slaagden om het Ardense tweeluik te winnen: Ferdi Kubler (1951 en 1952), Stan Ockers (1955), Eddy Merckx (1972) en Moreno Argentin (1991). Bovendien deed hij wat niemand ooit voor hem kon doen: met de Amstel er bij drie grote klassiekers op rij winnen. Davide Rebellin mag zich terecht de koning van het voorjaar noemen.

De favorieten wachtten ook in deze Luik-Bastenaken-Luik bijzonder lang om zich met elkaar te meten. Op La Redoute, waar een lange vlucht van Jurgen Vandewalle, Bram Tankink, Inaki Isasi, Marcel Strauss en Laurent Lefevre helemaal eindigde nadat twee overblijvenden van hen al door Jörg Jaksche, Kurt-Asle Arvesen en Alexandre Botcharov ingelopen waren, testten ze elkaar een eerste keer. Verder dan een speldenprik kwamen Boogerd, Bettini en Van Petegem niet en van de putsch van CSC met Jaksche en Arvesen kwam helemaal niets in huis.

Daarna was het opnieuw de beurt aan mindere goden om te proberen de favorieten te verschalken. Patrik Sinkewitz en Inigo Landaluze gaven in volle finale het beste van zichzelf, maar Lotto-Domo herstelde de orde. Zo goed voelde Peter Van Petegem zich, dat hij zijn hele ploeg liet rijden. Maar toen de grote kanonnen naar voren kwamen, moest Van Petegem passen op de Côte de Saint-Nicolas. Rebellin en Vinokourov beantwoordden er een sterke demarrage van Boogerd. Toen was het zaak voor Boogerd en Vinokourov om te proberen Rebellin kwijt te spelen.

Vinokourov probeerde het tot twee keer toe, de Nederlander ook. Maar "het paterke van San Bonifacio" volgde elke keer met de glimlach. En in de spurt stond er helemaal geen maat op hem zoals dat eerder deze week evenmin het geval was in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Zeven jaar na zijn overwinning in de Clasica San Sebastian en het Kampioenschap van Zürich is de Italiaan op bijna 33-jarige leeftijd een hele kampioen geworden.

Geen Belgen vooraan

De Belgen speelden slechts een figurantenrol. Jurgen Vandewalle toonde zich in een lange ontsnapping, Björn Leukemans greep naast een plaats bij de eerste tien, Van Petegem woog net niet zwaar genoeg om zich met de favorieten te meten en Frank Vandenbroucke finishte als zestiende als eerste Belg, maar kon zijn ambities niet hard maken.

De top twintig

1.D.Rebellin (Ita)
2.M.Boogerd (Ned) 0.02
3.A.Vinokoerov (Kaz) 0.04
4.S.Sanchez (Spa) 0.08
5.E.Dekker (Ned) 0.12
6.M.Kessler (Dui)
7.M.Scarponi (Ita)
8.I.Basso (Ita)
9.T.Hamilton (VS)
10.A.Vicioso (Spa)
11. Steffen Wesemann (Dui)
12. David Etxebarria (Spa)
13. Eddy Mazzoleni (Ita) 0:16
14. Oscar Freire (Spa)
15. Denis Menchov (Rus)
16. Frank Vandenbroucke (Bel)
17. Inigo Landaluze (Spa)
18. Laurent Brochard (Fra)
19. Floyd Landis (VSt)
20. Juan Manuel Garate (Spa)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig