BRUSSEL - De driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs van de stad Sint-Niklaas is dit jaar toegekend aan de Nederlandse dichter Nachoem M. Wijnberg voor zijn bundel 'Vogels'. Dat is zondag bekendgemaakt.

Wijnbergs bundel 'Vogels' presenteert zich volgens de jury met een lage leesdrempel, maar al gauw blijkt dat je er toch niet meteen vat op krijgt. ,,Er gebeuren raadselachtige dingen in deze poëzie: wat eerst onbeduidend leek, blijkt van groot belang. Het mysterie van het eenvoudige wordt met elk gedicht groter'', klinkt het in het juryrapport. ,,De geladen karigheid van Nachoem Wijnbergs taalregister resulteert in een hoge dosis suggestiviteit. Woorden lijken voorzichtig op het blad gelegd, alsof ze door te hard lezen kunnen worden weggeblazen'', aldus de jury.

De Paul Snoek Poëzieprijs (4.000 euro) werd in 1991 gecreëerd ter nagedachtenis van de dichter die tien jaar eerder om het leven kwam. Om de drie jaar bekroont de jury een bundel Nederlandstalige poëzie, die kracht vitaliteit en een eigentijdse karakter uitstraalt.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig