BRUSSEL - De partijvoorzitters van VLD, SP.A en CD&V hebben zondag bedenkingen geuit bij de manier waarop de media na het Blok-arrest (moeten) omgaan met de extreem-rechtse partij. Dat bleek in het VRT-programma De Zevende Dag.
VLD-voorzitter Dirk Sterckx zei niet te begrijpen dat een aantal redacties zeggen dat het arrest van het Gentse Hof van Beroep niets verandert aan de manier waarop ze nu omgaan met het Vlaams Blok. ,,De strijd tegen racisme is niet alleen iets voor de politiek, maar ook voor de media, de bedrijven, vakbonden en verenigingen. Iedereen moet hieraan meedoen. En ik vind dat dit arrest wel iets zou moeten veranderen", stelde de voorzitter van de Vlaamse liberalen.

CD&V-leider Yves Leterme wees erop op dat gratis reclame wordt gemaakt voor het Vlaams Blok door nu al vijf dagen te spreken over het arrest. ,,U zegt dat het Vlaams Blok er zal in slagen om de agenda van de verkiezingen te bepalen, maar u werkt daar zelf volop aan mee", wierp Leterme VRT-moderator Siegfried Bracke voor de voeten.

SP.A-voorzitter Steve Stevaert vroeg zich af wat de openbare omroep gaat doen wanneer het Hof van Cassatie het arrest bevestigt. ,,Moeten we dan debatteren met mensen die veroordeeld zijn voor racisme?". Stevaert weigert om met Vlaams Blokkers in debat te treden. ,,Je moet het Blok bestrijden door goed te besturen, niet door bokswedstrijden op tv", meent hij.

De drie partijvoorzitters zijn het erover eens dat het cordon sanitaire tegenover het Vlaams Blok een evidentie is en dat de partij met een goed bestuur moet worden bestreden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig