Sociaal-democraat Fischer wint presidentsverkiezing Oostenrijk
Foto: epa
WENEN - De sociaal-democraat Heinz Fischer wordt de nieuwe bondspresident van Oostenrijk. De 65-jarige SPOe-politicus won zondag de rechtstreekse verkiezing voor deze voornamelijk ceremoniële functie met een klein verschil won van de kandidate van de conservatieve regeringspartij OeVP. De zege van oppositiepoliticus Fischer betekent vooral een kaakslag voor bondskanselier Wolfgang Schüssel.

Met Fischer zetelt voor het eerst in 18 jaar weer een socialist in het presidentiële pluche. Zijn zege stond zondag vrij vroeg vast, hoewel het verschil tussen hem en OeVP-kandidate Benita Ferrero-Waldner relatief beperkt bleef. TV-zender ORF gaf de SPOe-jurist 52,3 procent van de stemmen na telling van ruim 80 procent van de stemmen. Met een statistische foutenmarge van 0,6 procent stond de overwinning van Fischer vast en gaf de OeVP haar nederlaag al toe.

Fischer was voorzitter van het parlement van 1990 totdat de SPOe er in 2002 haar meerderheid kwijtspeelde. In die functie verwierf hij de reputatie van een verzoener die indien nodig boven de engere partijbelangen steeg. De nieuwe bondspresident, die op 8 juli wordt beëdigd, volgt OeVP’er Thomas Klestil op.

Ondanks haar nederlaag blijft de 55-jarige Ferrero-Waldner aan als minister van Buitenlandse Zaken. De kritiek voor haar nederlaag zal allicht vooral op Schüssel gericht zijn: die had de kandidatuur van zijn buitenlandminister doorgedrukt ondanks grote tegenstand binnen de partij. Vele OeVP-leden oordeelden dat Ferrero-Waldner politiek nog te onervaren was om de gooi te doen naar het hoogste staatsambt.

De opkomst voor de verkiezingen was laag. Volgens de krant Der Standard bracht 65 procent van de kiesgerechtigde Oostenrijkers zijn stem uit, tegenover 75 procent bij de vorige verkiezingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig