BAGDAD - In Irak heeft de Brits-Amerikaanse coalitie zondag een nieuw staakt-het-vuren bereikt met de vertegenwoordigers van de stad Fallujah. Er geldt voortaan ook een verbod tot het dragen van wapens in de stad. Dat zegt Hachem al-Hassani van de Iraakse Islampartij die deelneemt aan de onderhandelingen.
Vanaf dinsdag mogen er in Fallujah geen wapens meer gedragen worden en er komen ook gemeenschappelijke patrouilles van de coalitie, de Iraakse politie en de Iraakse burgerlijke defensie.

De Amerikanen dreigden er zaterdag mee een aanval op de stad uit te voeren, als de Irakezen niet snel de wapens neerleggen. ,,We zullen niet eeuwig geduld blijven hebben", zei een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak.

Twee weken geleden was er al een staakt-het-vuren dat herhaaldelijk werd verlengd. Bloedige aanslagen deden de onrust weerkeren.

Kirkoek

Bij twee incidenten zondag in de Iraakse stad Kirkoek hebben onbekenden een politieman neergeschoten. Een andere agent raakte gewond. Dat heeft de Iraakse politie gezegd.

De rebellen vielen een controlepost aan en schoten op de agenten met automatische geweren. Een agent was op slag dood. Een andere politieagent raakte gewond toen hij bij een ander incident aan het gerechtsgebouw van Kirkoek aangevallen werd door onbekenden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Mosoel

Zondag werd een aanslag gepleegd op het ziekenhuis van Mosoel. Daarbij kwamen twee werknemers van het ziekenhuis om het leven en raakten tien anderen gewond. Dat heeft de politie van de Noord-Iraakse stad bekendgemaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig