Universiteit Gent halveert bewust ingeleide geboortes
Foto: pvb
BRUSSEL - Gynaecologen aan de Gentse universiteit zijn er in vier jaar tijd in geslaagd om het aantal bewust ingeleide bevallingen van 40 naar 26 procent terug te dringen. In België worden nog te veel geboortes bewust ingeleid: zo'n 33 procent van de bevallingen wordt geïnduceerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
Het aantal ingeleide geboortes in België ligt een pak hoger dan in de ons omringende landen. ,,Bij slechts 10 procent daarvan speelt een goede medische reden een rol om de baring kunstmatig op gang te brengen: bijvoorbeeld voor diabetici en vrouwen met een hoge bloeddruk. Bij de andere 90 procent gaat het om comfortredenen: omdat de toekomstige moeder op het einde van de zwangerschap last krijgt van rugpijn, slapeloosheid en andere vervelende maar ongevaarlijke kwaaltjes", zegt professor Marleen Temmerman.

Inductie is nochtans niet zonder gevaar, zeker wanneer de baarmoederhals nog niet echt rijp is, aldus Temmerman.

Het UZ heeft het aantal ingeleide bevallingen doen dalen door de zwangere vrouwen een formulier te laten ondertekenen waarin ze bevestigen op de hoogte te zijn van de risico's. ,,Dat werkt zodanig ontradend dat veel vrouwen beslissen om de natuur gewoon zijn gang te laten gaan", aldus Temmerman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig