BRUSSEL - De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, Javier Solana, was zaterdag van mening dat de Grieks-Cyprioten een historische kans hadden gemist door tegen het herenigingsplan van Cyprus te stemmen dat door de VN werd voorgesteld. Solana loofde de ,,moed" van de Turks-Cyprioten die het voorstel met 65 procent hebben goedgekeurd.
Solana benadrukte via een woordvoerder dat de Eurpoese Unie zal blijven zoeken naar een oplossing voor het herenigingsprobleem van het eiland zodat een herenigd Cyprus zijn plaats kan hebben in de Europese Unie.

De Grieks-Cyprioten ,,hebben de gelegenheid gemist" om een probleem dat al jaren aansleept, op te lossen, verklaarde Solana. ,,Ik betreur hun keuze ten zeerste", zei hij.

,,Het is zeer jammer dat het formidabele werk" van VN-secretaris-generaal Kofi Anan en zijn speciale gezant Alvaro de Soto ,,voor het moment verspild werden", voegde Solana er nog aan toe.

Blij met keuze Turks-Cyprioten

De hoge buitenlandvertegenwoordiger was daarentegen blij met de 65% "ja" van de Turks-Cyprioten. ,,Zij hebben een moedige keuze gemaakt en laten de deur naar de toekomst en een oplossing open".

Hij deelde nog mee dat hij Anan en de Soto gecontacteerd had om een manier te bepalen om voortgang te boeken in de kwestie Cyprus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig