PS-Kamerlid André Flahaut wil dat de regering na de condoomuitspraken van de paus haar ambassadeur bij de Heilige Stoel terugroept. Dat zei hij woensdag in de Kamer naar aanleiding van een vraag die hij samen met Denis Ducarme (MR) stelde aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Die bestempelt de uitlatingen als "onverantwoordelijk".
Ook al vertolkt paus Benedictus XVI niet meer of niet minder het standpunt van de katholieke kerk terzake, zijn de uitspraken "onverantwoord", stelde staatssecretaris Olivier Chastel (MR), die in naam van Karel De Gucht antwoordde.

Chastel benadrukte het belang van de context waarin de uitspraken werden gedaan. Afrika wordt zwaar getroffen door AIDS en de katholieke kerk is er sterk aanwezig, via scholen, ziekenhuizen, ...

Uit protest tegen de pauselijke uitspraken, dienden Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen! en Ecolo een voorstel van resolutie in waarin de convocatie van de pauselijke nuntius wordt geëist. De tekst wordt morgen/donderdag in de plenaire Kamer behandeld en gestemd.

PS-Kamerlid André Flahaut vindt de tekst echter niet verregaand genoeg. Hij pleitte voor een doortastender optreden van De Gucht. "Ik heb hem al voluntaristischer bezig gezien, bijvoorbeeld wanneer het gaat om Afrikaanse leiders. Het is niet omdat het hier om de paus gaat dat je op je knieën moet gaan zitten", dixit de gewezen minister van Defensie.

Een convocatie van de nuntius heeft volgens Flahaut geen zin. De ambassadeur bij het Vaticaan terugroepen, zou volgens hem een krachtiger signaal vormen, klonk het woensdag. De PS’er zal het voorstel van resolutie donderdag in de plenaire vergadering nog trachten te amenderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig