Iran zet samenwerking met IAEA op laag pitje
Foto: De nieuwe Iraanse zwaarwaterfabriek in Arak
TEHERAN - Iran schort de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap gedeeltelijk op, na het besluit van de VN-Veiligheidsraad om nieuwe sancties op te leggen vanwege zijn weigering om te stoppen met het verrijken van uranium. Een Iraanse regeringswoordvoerder heeft dit zondag in Teheran meegedeeld.

Totdat het Iraanse dossier door de Veiligheidsraad naar het IAEA wordt terugverwezen, zal Iran de nucleaire waakhond van de VN niet meer informeren over nieuwe stappen of besluiten aangaande zijn atoomprogramma, zo liet de woordvoerder weten.

Het gaat om ,,code 1-3 van ondergeschikte regelingen van de waarborgen'' van het IAEA, zei woordvoerder Gholam Hossein Elham. Volgens deze regeling moet een aangesloten land het IAEA op de hoogte te stellen van nieuwe stappen of besluiten aangaande zijn atoomprogramma.

Volgens Elham ging de samenwerking van Iran met het IAEA tot nog toe verder dan wat krachtens het Non-proliferatieverdrag vereist was. Tot voor kort informeerde Iran het IAEA meteen, terwijl het verdrag alleen maar verlangt dat er zes maanden van tevoren globale informatie wordt verstrekt, zei Elham.

Iran is in 2002 op vrijwillige basis begonnen de voorwaarden van het IAEA toe te passen. Het Iraanse besluit is het Iraanse antwoord op de ,,illegale en intimiderende resolutie van de Veiligheidsraad'', zei Elham.

Zwaardere sancties

De Veiligheidsraad besloot zaterdag unaniem tot nieuwe sancties tegen Iran. Zo mag Iran geen wapens meer exporteren en worden de financiële tegoeden van nog eens 28 personen of organisaties die met het Iraanse atoomprogramma te maken hebben bevroren.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki liet de raad meteen weten dat Iran zich door niets of niemand zal laten afhouden van zijn recht om uranium te verrijken. ,,Opschorting is een optie noch een oplossing'', zei hij. Pas als de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten de eis tot opschorting van uraniumverrijking laten vallen, is Iran bereid de onderhandelingen over zijn nucleaire programma te hervatten, aldus Mottaki.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei op korte termijn te willen praten met de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani. ,,De deur staat open voor onderhandelingen, laten wij kijken of wij er door naar binnen kunnen'', zei Solana.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in