NEVELE - Jurgen Francois (Jartazi-Promo fashion) heeft in Nevele de GP Rudy Dhaenens gewonnen. Hij haalde het na 170 km in een spurt met vier en boekte zo zijn eerste profzege. De Nederlander Ivo Bruin werd tweede voor de Duitser Paul Martens en Thierry De Groote.
Van bij de aanvang van de wedstrijd werd er zeer strijdlustig gereden. Na zowat dertig kilometer zonderden zich vier renners af. Zij kregen evenwel geen vrijgeleide van een attent rijdend peloton. Ongeveer halfkoers was het de beurt aan een kopgroep van 27 renners. Ook zij slaagden er niet in om uit de greep van de grote groep te blijven. Het bleef echter nooit stil.

Met nog zestig kilometer voor de boeg trokken negen renners in de aanval. Zij boekten snel 45 seconden op een achtervolgend duo en iets meer dan een minuut op het peloton. Bij de leiders vielen Jehudi Schoonacker, een van de smaakmakers van de koers, en de Ier Simon Kelly letterlijk en figuurlijk weg.

De zeven overblijvers van de kopgroep kregen elf man in de tegenreactie. In de laatste ronde, van dertien kilometer, smolten deze groepjes samen. Niet voor lang evenwel. Thierry De Groote trok in het offensief samen met Jurgen Francois, de Nederlander Ivo Bruin en de Duitser Paul Martens. Laatstgenoemde trachtte de spurt met vier nog te ontlopen maar slaagde op drie kilometer van de finish niet in zijn opzet. Dit kwartet mocht dan ook spurten voor de eindzege met Jurgen Francois als laureaat.

Uitslag (197 dln):

1. Jurgen Francois (Jartazi) de 170 km. in 3u57:00
2. Ivo Bruin (Ned) z.t.;
3. Paul Martens (Dui);
4. Thierry De Groote op 0:10; 5. Jan Roziers 0:24; 6. Koen Das; 7. Fabien Bacquet (Fra); 8. Nico Savat; 9. Stijn Minne; 10. Filip Meirhaeghe; 11. Stijn Van Looveren; 12. Niek Basten; 13. John Schouten (Ned); 14. Joeri Calleeuw; 15. Sebastiaan Kamphuis (Ned); 16. Jasper Lenferink (Ned); 17. Alex Coutts (GBr) 0:58; 18. Koen Barbe 1:07; 19. Denis Flahaut (Fra) 1:44; 20. Rieno Stofferis; 21. Ward Bogaert; 22. Hansjorg Standaert; 23. Zakaria El Darabna; 24. Giovanni Pommelaere; 25. Kevin Degezelle; 26. Kris Boeckmans; 27. Klaas Van Hage (Ned); 28. Quincy Vens; 29. Bart Van Speybroeck; 30. Wesley Decru.

,,Blij met mijn eerste profzege''

Neoprof Jurgen Francois was wat blij met zijn zege. ,,Ik had van mijn sportdirecteur Jef Braeckevelt de raad gekregen om hier te komen koersen. Deze wedstrijd was eigenlijk wel een doel voor mij. Even zag het er niet goed meer uit toen in volle finale de Duitser Paul Martens aan de haal ging. Uiteindelijk konden wij hem terug vatten en kon ik alles op de sprint zetten, waarin ik wist dat ik daar wellicht de sterkste was. Ik ben natuurlijk heel tevreden met mijn eerste profzege. Woensdag rijd ik Dwars door Vlaanderen. Dat wordt andere koek, maar dit nemen ze me toch al niet meer af'', glunderde Jurgen Francois.

,,Conditie geeft perspectieven''

Een zeer bedrijvige Filip Meirhaeghe moest uiteindelijk genoegen nemen met de tiende plaats. ,,De kloof met de vier leiders was nooit echt groot maar de wil om die te dichten leefde niet bij iedereen in onze achtervolgende groep. Alleen kon ik het ook niet klaren dus moest ik me neerleggen bij deze situatie. Ik ben tevreden over de huidige conditie. Deze geeft alvast perspectieven voor de komende wedstrijden, te beginnen woensdag al met Dwars door Vlaanderen. Gent-Wevelgem rijd ik wellicht niet. Na de Ronde van Vlaanderen las ik wat rust in met Parijs-Roubaix in het vooruitzicht'', stelde Filip Meirhaeghe.

Frederik Willems (Liquigas): ,,Klaar voor het Belgische programma''

Na zijn knieblessure was er tijdens de GP Rudy Dhaenens het wederoptreden van Frederik Willems. Hij eindigde de wedstrijd in de buik van het peloton. ,,Ik ben me aan het klaarstomen voor het Belgische programma dat er nu aankomt. De pijn aan de knie is bijna volledig achterwege. Dwars door Vlaanderen wordt mijn eerste grote confrontatie op eigen bodem dit seizoen. Daarna werk ik het gekende Belgische programma verder af'', gaf Frederik Willems mee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in