LONDEN/TEHERAN - De vijftien in Iran vastgehouden Brithse matrozen dreigen beschuldigd te worden van spionage. Dat schrijft de Britse krant The Times.
Op een website beheerd door medewerkers van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad worden de vijftien ,,oproerlingen'' genoemd -de term die de VS en de Britten steevast gebruiken voor het verzet in Irak- en worden hen ,,zware straffen'' in het vooruitzicht gesteld.

,,Spionage is krachtens het Iraanse recht een zware misdaad'', zo luidt het op de website. Op spionage staat in de islamitische republiek de doodstraf.

De Sunday Times zegt ook te vermoeden dat Iran de vijftien Britten gevangen houdt als pasmunt voor de vrijlating, door de VS, van vijf veronderstelde leden van de Revolutionaire Wacht. Die waren enkele weken geleden op Iraans grondgebied (de diplomatieke vertegenwoordiging in Irbil, in Iraaks Koerdistan) door VS-soldaten opgepakt.

Vandaag is de Britse ambassadeur in Teheran op het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen wegens de ,,schending van de Iraanse territoriale wateren''.

Op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken werd zondag vernomen dat Iran de verblijfplaats van de 15 arrestanten geheim houdt, en dat de arrestaties geen verband houden met de vernieuwde en verscherpte VN-sancties tegen Iran.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in