BRUSSEL 25/03 (BELGA) = De Vlaamse en Nederlandse groene partijen, Groen! en Groen Links roepen Vlaams minister-president Yves Leterme en de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende op ook overleg te plegen over de gezamenlijke invoering van een slimme kilometerheffing. Ze denken aan een heffing per kilometer
De christendemocratische regeringsleiders Leterme en Balkenende ontmoeten elkaar maandag in Den Haag. Groen! heeft net zoals Nederland grote vragen bij het plan voor de éénzijdige invoering van een wegenvignet door Vlaanderen omdat zo'n vignet in wezen niets oplost. ,,Het vignet zal niet zorgen voor minder verkeer of voor minder vervuilende auto's of vrachtwagens'', luidt het. Voor Groen! doet Vlaanderen er goed aan mee te stappen in de plannen van het Nederlandse kabinet om gefaseerd een slimme kilometerheffing in te voeren.

,,Het beste zou zijn dat alle Benelux-regeringen samen zouden beslissen om in stappen zo'n slimme kilometerheffing in te voeren'', aldus Groen! en Groen Links. Voor hen is dit veel logischer en simpeler dan nu te beginnen marchanderen tussen Vlaanderen en Nederland: als Nederlanders een vrijstelling krijgen voor het vignet, moeten Vlamingen minder kilometerheffing betalen, enzovoort.

Groen! heeft een resolutie in die zin neergelegd in het Vlaams parlement. Daarover wordt dinsdag gestemd. Groen Links zal het voorstel aankaarten in de Tweede Kamer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in