Zestien doden bij demonstratie Ivoriaanse oppositie
Ordediensten sluiten de stad af Foto: epa
ABIDJAN - In de Ivoriaanse commerciële hoofdstad Abidjan hebben veiligheidstroepen vanmorgen het vuur geopend op betogers die wilden optrekken naar het paleis van president Laurent Gbagbo. Daarbij zijn volgens ooggetuigen en woordvoerders van de oppositie ten minste zestien mensen om het leven gekomen. Uit protest tegen het harde optreden van de politie stappen de rebellen en de voornaamste oppositiepartij uit de overgangsregering.
Woordvoerder Bacongo Cissé van de oppositiepartij RDR zei dat minstens twee betogers in de zuidelijke wijk Port Bouet vanuit een politiehelikopter waren doodgeschoten. In de noordelijke voorstad Abobo lag het lijk van een politieman op straat. Niet ver daar vandaan staken betogers autobanden in brand en gooiden stenen naar de paramilitaire politie, die volgens ooggetuigen gericht terugschoot. De regering ontkent dat er op menigten is geschoten en geeft de oppositie de schuld van het geweld.

Om betogers op afstand te houden, posteerden de autoriteiten pantserwagens rond het presidentiële paleis. Militaire voertuigen vol soldaten en politieagenten reden door de straten en twee legerhelikopters cirkelden boven de regeringswijk, die er verder verlaten bij lag. Ambtenaren en scholieren kregen vandaag verplicht vrij.

Oppositieleiders riepen hun aanhang op om de betoging hoe dan ook voort te zetten en niet over zich heen te laten lopen. Zij willen president Gbagbo dwingen een in 2003 gesloten vredesakkoord na te komen. Gbagbo heeft alle betogingen verboden en beschuldigt de oppositiepartijen ervan samen te spannen met de rebellen in het noorden van het land om een staatsgreep te plegen.

Rebellen uit regering

De rebellen en de voornaamste oppositiepartij hebben ondertussen laten weten dat ze zich terugtrekken uit de overgangsregering. ,,We hebben onze deelname aan de regering opgeschort uit protest tegen het geweld van vandaag'', zei rebellenwoordvoerder Alain Lobognon.

Rebellen kregen het noorden van Ivoorkust in handen nadat in september 2002, na een mislukte staatsgreep tegen Gbagbo, een burgeroorlog was uitgebroken. Voormalig kolonisator Frankrijk wist in januari 2003 de partijen over te halen tot een bestand, waarna de strijd in juli formeel beëindigd werd verklaard. Maar de spanningen blijven groot en de Verenigde Naties willen in april 6.240 blauwhelmen sturen om de bestaande vredesmacht van 4.000 Franse en 1.400 West-Afrikaanse militairen in Ivoorkust te versterken.