AZF last pauze in om bommen te vervolmaken
Foto: ©ap
PARIJS - De mysterieuze groepering AZF, die met bomaanslagen op het Franse spoorwegnet dreigde, heeft aangekondigd haar dreigementen op te schorten. De groep zegt dat ze de afgelopen weken ervaring heeft opgedaan en tot de conclusie is gekomen dat de geplaatste bommen niet goed genoeg zijn om explosies te veroorzaken. Om die reden zal de tijd worden genomen om de bommen te vervolmaken. Dat meldt de groep in handgeschreven brieven aan het Elysée en het kantoor van de Franse premier Jean-Pierre Raffarin.

De Franse regering heeft tussen 10 december en 11 maart zes dreigbrieven ontvangen van AZF, een groep die vernoemd is naar de fabriek in de buurt van Toulouse die in 2001 explodeerde. De beweging zei dat ze acht bommen plaatste bij spoorwegen en twee op kwetsbare openbare plaatsen. Op 21 februari werden langs het spoor bij Limoges explosieven gevonden.

AZF eiste oorspronkelijk vier miljoen dollar en een miljoen euro cash, maar verhoogde dat bedrag in een van de laatste dreigbrieven naar vier miljoen dollar en twee miljoen euro.
Gisteren nog vond een medewerker van de Franse spoorwegen een bom onder de spoorlijn tussen Parijs en het Zwitserse Basel, in de buurt van Troyes. Het explosief was verpakt in een doorschijnend doosje van twintig bij twintig centimeter en voorzien van zeven ontstekingsmechanismes. Het is nog niet duidelijk of die bom van het AZF afkomstig was.