CD&V. Schouppe tevreden met resultaat
'Dit is een resultaat wat wij min of meer hoopten te realiseren.' Zo reageerde CD&V-voorzitter Etienne Schouppe maandag in 'De Ochtend' bij Radio 1. Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy is er nu een perspectief op een grotere staatshervorming.
Volgens Schouppe kan in de twee pakketten waarover een akkoord werd bereikt binnen de Raad van Wijzen 'een brede waaier van elementen teruggevonden worden waarop wij hadden aangedrongen'.

Schouppe stipte ook aan dat tegemoet gekomen is aan de eisen van de Vlaamse regering. Die wilde niet verder onderhandelen over de begroting, zolang er geen akkoord was over een staatshervorming.

'Alle punten waarop de Vlaamse regering had aangedrongen, zitten in de twee pakketten', luidde het. Hij verwees onder meer naar de overheveling van het landbouwrampenfonds en de landbouwaspecten van het Belgische interventie- en restitutiebureau.

Het tweede onderhandelingspakket komt op tafel onmiddellijk nadat het eerste pakket is neergelegd in het parlement, 'er is een strikte timing vastgelegd'.

In die tweede fase, een grotere staatshervorming, moet er ook een oplossing komen voor Brussel-Halle-Vilvoorde, aldus nog Schouppe.

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy laat weten dat het positief is dat er een eerste fase komt en dat er nu ook de ambitie is verder te gaan. 'Er is nu perspectief op een grotere staatshervorming'. 'De grote uitdaging van de regering Leterme zal nu zijn om die tweede fase inhoud te geven', zei hij.

Van Rompuy reageerde zondag nog boos op Jean-Luc Dehaene. Diens stelling dat 'wie het kleine niet eert, het grote niet weerd is', getuigde volgens Van Rompuy van een gebrek aan ambitie. Die ambitie en het perspectief op een grotere staatshervorming is er nu wel volgens Van Rompuy.

Ook kamerlid Michel Doomst (CD&V) is positief. 'De wind komt min of meer uit de goede richting. We zullen de twee fasen goed kunnen evalueren. De eerste fase gebeurt immers via een reeks wetsvoorstellen en voor de tweede fase is een timing voorzien. We zullen dus voor de zomer weten welke communautaire pap we zullen eten en of die zal smaken', zei hij.

Vlaams minister-president Kris Peeters roept intussen de Vlaamse regering bijeen. Die weigerde vrijdag nog om in te gaan op de extra begrotingsinspanning die de federale regering vraagt omdat er geen antwoord was gekomen op de Vlaamse vraag over de overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig